Nasza strona wykorzystuje cookies ("ciasteczka")
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii by strona działała prawidłowo oraz w celach statystycznych.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z niniejszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Sklepy internetowe
Sklepy sieciowe

 

 

 

 

Ogólne zasoby wody na ziemi

  • morza i oceany : 97,18 %
  • wody powierzchniowe (rzeki, jeziora): 2,17 %
  • wody podziemne: 0,62 %

Klasyfikacja wód opakowanych wg stopnia mineralizacji (ogólnej zawartości składników rozpuszczonych)

  • bardzo niskozmineralizowane: < 50 mg/l
  • niskozmineralizowane: > 50 –500 mg/l
  • średniozmineralizowane: > 500 –1500 mg/l
  • wysokozmineralizowane: > 1500 mg/l

Woda w organizmie

  • jest głównym środowiskiem, w którym zachodzą wszelkie procesy metaboliczne
  • jest nośnikiem składników odżywczych do komórek
  • odprowadza rozpuszczone uboczne produkty przemiany materii
  • utrzymuje prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi
  • umożliwia zachodzenie wymiany gazowej w płucach utrzymując stałe odpowiednie
    nawilżenie płuc
  • bierze udział w termoregulacji
  • stanowi ok. 50% masy naszego ciała w wieku dojrzałym, a ok. 70% u dzieci